Γύρος λίμνης Πλαστήρα με e-bikes

 Μήκος: 61,48km,       Α.Υψ: 980m,       Σ.Υψ: 1487m
Βαθμός δυσκολίας
Μέτρια
Χρόνος
6h-8h
Πλήθος Ατόμων
Μέχρι 10 άτομα

Λεπτομέρειες διαδρομής

Ο γύρος της λίμνης Πλαστήρα με ποδήλατο, ήταν μία επιθυμία πολλών επισκεπτών της περιοχής, αλλά λόγω του μεγέθους και του βαθμού δυσκολίας του, ήταν προσιτό μόνο σε λίγους. Με τα σύγχρονα E-bikes, τα CUBE Reaction EXC 500, που διαθέτει ο Tavropos Activities, αυτή η διαδρομή καθίσταται πιο εύκολη.

Η διαδρομή μας ξεκινάει από τον κέντρο ενημέρωσης του Tavropos Activies. Διασχίσουμε το χωριό Καλύβια Πεζούλας, με βόρεια κατεύθυνση. Στο κομμάτι αυτό της διαδρομής, από τη μία πλευρά απολαμβάνουμε το αλπικό τοπίο των Άγραφων και από την άλλη τη λίμνη με της δαντελωτές ακτές της. Μετά από 11km συναντάμε το χωρίο Μορφαβούνι ή αλλιώς Βουνέσι, γενέτειρα του στρατηγού Νικόλαου Πλαστήρα, όπου έχουμε τη δυνατότητα να επισπευτούμε, κατόπιν συνεννόησης το μουσείο Ν. Πλαστήρα.  Η θέα του Θεσσαλικού κάμπου και στο βάθος ο Όλυμπος, μας  προκαλούν για στάση, για να θαυμάσουμε και για να φωτογραφίσουμε το τοπίου. Η διαδρομή συνεχίζεται, μέσω της επαρχιακής οδού και σε 2Km, βρισκόμαστε στο χωριό Μεσενικόλα, όπου κάθε καλοκαίρι γίνεται η γιορτή κρασιού, καθώς εκεί υπάρχουν πολλοί αμπελώνες και συγκεκριμένα η ποικιλία «Μαύρο Μεσενικόλα», η οποία δεν καλλιεργείται σε άλλη περιοχή στην Ελλάδα. Σε αυτό το χωριό, επίσης, υπάρχει το μουσείο οίνου και αμπελιού, το οποίο είναι επισκέψιμο. 

Μέσω δεντροστοιχίων και συνεχίζοντας στον επαρχιακό δρόμο, σε 7Km περνάμε από τη Μονή Κορώνης, ένα μοναστήρι με μεγάλη ιστορία και το μεγαλύτερο στην περιοχή.  Η διαδρομή μας, συνεχίζεται μέσα από δάσος βαλανιδιάς, για να μας αποκαλύψει ξανά τη λίμνη και τις επιβλητικές κορυφές των Αγράφων. Στο σημείο αυτό, στην ακτή Λαμπερού, υπάρχει μια ταβέρνα- αναψυκτήριο, δίπλα στη λίμνη με εκπληκτική θέα. Ένα ιδανικό μέρος για τη πρώτη μεγάλη μας στάση για καφέ, για να πάρουμε δυνάμεις και συνεχίζουμε. 

Περνάμε από τον οικισμό Άγιος Αθανάσιος και ακολουθούνε 5km ασφάλτινης διαδρομής μέχρι να μπούμε στο χωματόδρομο, που μας ξεναγεί στα φιόρδ της λίμνης. Ο δρόμος αυτός διασχίζει δάσος από έλατα, ενώ η λίμνη είναι διπλά μας. Το τοπίο που συναντάμε είναι μαγικό!! Μπροστά μας είναι η λίμνη, με τα γαλαζοπράσινα νερά της, ιδανική για μια βουτιά τους καλοκαιρινούς μήνες, στο βάθους η «κοιμωμένη» των Άγραφων, οροσειρά που λόγω της μορφολογίας της θυμίζει γυναίκα που κοιμάται και όλα αυτά πλαισιωμένα από πυκνό ελατόδασος. Τοπίο που ηρεμεί και γαληνεύει και τα πιο ανήσυχα πνεύματα. Φυσικά μια στάση σε αυτό το σημείο είναι τουλάχιστον απαραίτητη, για ξεκούραση και την απόλαυση του τοπίου.  

Αφήνουμε πίσω μας τα φιόρδ και συνεχίζουμε τη διαδρομή μας για να συναντήσουμε το φράγμα, όραμα του στρατηγού Νικόλαου Πλαστήρα και που με την κατασκευή του δημιουργήθηκε μια τεχνίτη λίμνη, εναρμονισμένη τέλεια με το φυσικό περιβάλλον. Η θέα από εκεί είναι μοναδική. Η λίμνη εκτίνεται μπροστά μας, ενώ το φράγμα και όλη η περιοχή είναι στεφανωμένη από  καταπράσινές πλαγιές. Διασχίζουμε, την ίσως από τις λίγες θετικές ανθρωπινές παρεμβάσεις, για να συνεχίσουμε τη διαδρομή μας στον φιδωτό, επαρχιακό δρόμο, κρυμμένο μέσα στα δέντρα, που μας παρέχουν την πολύτιμη σκιά τους.

Ο κατηφορικός πλέον δρόμος, δίνει τη δυνατότητα στον αναβατή να ξεκουραστεί και να απολαύσει το δροσερό αέρα. Στο τέλος τη κατηφόρας συνεχίζουμε σε χωμάτινη διαδρομή που περνά από το βοτανικό κήπο, ακολουθεί την ακτογραμμή και διέρχεται μέσα από πυκνό δάσος βελανιδιάς. 

Διασχίζοντας τα 4 τελευταία χιλιόμετρα και φτάνοντας στο κέντρο ενημέρωσης του Τavropos activities, έχουμε ολοκληρώσει τη διαδρομή και είμαστε γεμάτοι με εικόνες από τοπία, που δεν περιμένει κανείς να συναντήσει στην Ελλάδα και έχοντας βιώσει μια μοναδική σωματική και ψυχική ευεξία.

Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
       
Image
Image
Image